onsdag 19 april 2017

Mat



Vikingarna kunde odla vete, råg, korn, kål, ärtor, lök, bönor och kryddväxter. Man jagade och fiskade. Dom kunde baka bröd och de  kunde göra gröt och soppa också. Vikingarna hade också smör, ost och mjöd( öl ). Man tillagade maten över öppen eld. Det fanns ingen kyl eller frys men det fanns ett annat sett att förvara maten på. Maten kunde suras, saltas, torkas, gravas eller rökas för att hålla längre. Grava betyder att man gräver ner maten i kall jord. Man var tvungen att samla mat till vintern. Det var husmor som såg till att maten skulle räcka hela vintern.källa: puls historia, kultur och natur.

3 kommentarer:

  1. Att de hade det bra, ser man av bilden!

    SvaraRadera
  2. Godis då? Vad åt dom som lördagsgodis tror ni? Fanns det inget kanske. Jag skojar lite med er nu, men skulle vara roligt att veta om det fanns något som dom åt som godis.

    SvaraRadera